27/04/2024
Главная / Жамият / Кандли диабет: кандай мева ва сабзавотларни истемол килишингиз мумкин ва нима учун

Кандли диабет: кандай мева ва сабзавотларни истемол килишингиз мумкин ва нима учун

Кандли диабетда овкатланиш ва глюкоза даражасини кузатиш жуда мухим, чунки хеч кандай дори-дармонлар гипергликемия билан соглигини тиклай олмайди ва мумкин булган асоратлардан саклай олмайди. Куп одамлар мева ва сабзавотлар диабет билан огриганлар учун катиян ман етилганига ишонишади, аммо истиснолар мавжуд (яхши хабар).

b928b768

Биз 2-тоифа кандли диабет билан огриган беморларнинг овкатланиши хакида гапирамиз, чунки 1-тоифа диабетда, агар одамда уз инсулини булмаса ва у уни инексияда кабул килса, у нима истемол килиши емас, балки унинг овкатланишини тугри хисоблаганлиги мухимрокдир. озик-овкат таркибидаги углеводлар микдоридан келиб чиккан холда киска инсулин дозаси.

2-тоифа диабетни даволашда мухим нукта – жисмоний фаоллик ва малум бир пархезга риоя килиш (айникса, ортикча вазн ёки семириб кетганлар учун). Овкатланган углеводлар микдорини хисоблаш ва пластинкангизда мувозанатни саклаш, махсус столда порсия хажми ва нон бирликлари (ХЕ) сонига етибор бериш мухимдир.

Бундай нотугри тушунчалар мавжуд: “сиз меваларни истемол кила олмайсиз” ёки “нордон олма ейишингиз мумкин, аммо ширин таомларни истемол кила олмайсиз” ёки “диабетга чалинганлар учун махсулотлар фойдали” ва бошкалар.

Кандли диабет билан огриган одам, бошкалар каби, кунига 5 та мева ва сабзавотларни истемол килиши керак (1 порсия тахминан 80-100 грамм ёки 1 уртача мева/сабзавотга тенг). Бирок, сиз купрок сабзавотларни истемол килишингиз мумкин. Асосийси, нимани танлашни билиш.

Америка Диабет Ассосиасияси (АДА) малумотларига кура, меванинг куп турлари фойдали витаминлар ва минераллар, шунингдек, ичакларда углеводларнинг сурилишини секинлаштирадиган толаларни уз ичига олади, бу еса глюкозанинг конга боскичма-боскич чикишига ёрдам беради.

Бундан ташкари, толалар туфайли сиз озгина кисмдан кейин хам туйинганлик туйгусини топишингиз мумкин, мунтазам равишда ортикча овкатланиш одатидан халос булиш осонрок булади.

Кандли диабетда нима такикланган?

Асал, Куддус артишоки сиропи ва фруктоза, куритилган мевалар тавсия етилмайди. Кандли диабет билан огриган одамлар: узум, куритилган мевалар, мева шарбатлари. Биз куритилган мевалар хакида жуда кескинмиз, чунки улар купинча шакар сиропига намланади ва уларда уз шакарлари етарли. Ва агар одам одатда битта урикни истемол килса ва тухтаса, унда бир нечта одам факат битта куритилган урикни истемол килади. Мева шарбатлари билан хам каттиккул – улар кон глюкозасининг кескин ва тез кутарилишига олиб келади.

Ковун ва тарвуз билан шугулланиш исталмаган. Айникса, асосий овкатлар орасида. Аммо, агар у гуштли ва оз микдордаги ковун / тарвузли ва ёгли кушимчасиз кукатлардан тайёрланган салат булса, унда нима учун емас. Ёки асосий таомга кушимча равишда кичик бир булак тарвуз – бу хам базан сотиб олиниши мумкин. Бу контекст масаласидир, чунки биз одатда асосий овкатда факат битта таомни истемол килмаймиз.

Лекин сабзавотлардан картошка мутлако исталмаган. Аммо агар сиз хакикатан хам хохласангиз, уни тулик пиширганингиз ёки кобигида кайнатганингиз макул, пюреси емас.

Хуш, кандли диабет билан кандай мева ва сабзавотларни истемол килиш мумкин?

Шуни есда тутиш керакки, мевани табиий шаклда истемол килиш, шарбатлар, сироплар ва кайта ишланган шакарлардан воз кечиш яхширокдир, чунки бу кон шакар даражасини ошириши мумкин булган бундай газак.

1. Мевалар

Агар сиз кук, кулупнай ёки бошка реза меваларни яхши курсангиз, узингизни яна бир бор завклантиришга хаклисиз. АДА тадкикотларига кура, резаворлар “диабетга чалинганлар учун суперфоод” хисобланади, чунки улар антиоксидантлар ва толага бой.

Агар сиз янги резаворларнинг енг катта мухлиси булмасангиз, гузал идишда оддий кам ёгли ёгурт билан резаворлар катламларини алмаштириб, парфе тайёрлашга харакат килинг – бу диабетга чалинганлар учун ажойиб ширинлик ёки нонушта.

2. олча

Нутриенс журналида 2018 йил март ойида утказилган шархга кура, беррй юрак касалликлари, саратон ва бошкаларга карши курашишда ёрдам берадиган антиоксидантларга хам бой.

Аммо консерваланган ёки куритилган гилосни жавонлардан супуришдан олдин, ёрликни диккат билан укинг, чунки шакар купинча бундай махсулотларга кушилади.

3. Шафтоли

Битта урта шафтоли таркибида 59 калория ва 14 г углеводлар, 10 мг С витамини (кунлик кийматининг деярли 11%) ва 285 мг калий (кунлик кийматининг 6%) мавжуд. Шафтоли уз-узидан истемол килиниши мумкин ёки сиз кам ёгли каймок, майдаланган муз ва бир чимдик должин ёки занжабил билан енгил смети тайёрлашингиз мумкин.

4. урик

Бу ширин ва хушбуй мевалар А витамини ва толанинг ажойиб манбаларидир (4 та майда урик 3 г толани беради – кунлик кийматнинг 10%). Тушлик учун уларни салатга кушинг ёки нонушта учун дон билан аралаштиринг.

5. Олма

Ехтимол, бизнинг танловимиздаги енг бахсли мева Гарвард олимлари Т.Х. Чан согликни саклаш мактаби, агар сиз улчовни билсангиз ва тугридан-тугри тола ва антиоксидантларнинг кушимча зарядини уз ичига олган тери билан овкатлансангиз, уларда хеч кандай жиноят курмайди.

6. Нок

Бу мевани толалар шохи деб аташ мумкин, урта нокда хун толасининг кунлик кийматининг тахминан 20% ни уз ичига олади, шунинг учун улар сизнинг диетангизга жуда окилона кушимча булади. Айтганча, армут исмалок билан яхши кетади ва салатларда кизикарли мехмон булиши мумкин.

7. Бодринг

Бу суюклик таркибида юкори булган ва хидрасия ва туйинганликни саклашга ёрдам берадиган сабзавот. Айтганча, тадкикотлар шуни курсатадики, бодринг кондаги канд микдорини бироз камайтиришга ва назорат килишга кодир.

8. Исмалок

Барча яшил баргли сабзавотлар сингари, исмалок хам жуда куп калория емас, балки озука моддаларига бой! Бундан ташкари, у жуда куп темирни уз ичига олади, уни шурвалар, салатлар, иссик овкатлар ва хатто омлетингизга кушишингиз мумкин.

9. Сабзи

Сабзи таркибида куп булган хун толаси, носоглом нарса истемол килгандан кура анча ерта туйишга ёрдам беради. Бундан ташкари, сабзи иммунитет тизимини ва куз саломатлигини мустахкамлашга ёрдам берадиган А витаминига бой.

10. Брокколи

Сабзавот толаси нафакат туйинганликни рагбатлантиради, балки метаболизмни юкори даражада ушлаб туришга ёрдам берадиган пребиётик вазифасини хам бажаради. Шундай килиб, брокколи ва бошка хочга михланган сабзавотлар, албатта, музлатгичингизда булиши керак.

Енг яхши мевалар сабзавотлардир. Асосийси, улушни хурмат килиш, согломрок мукобилларни танлаш, ундан лаззатланиш. Албатта, шакарингизни кузатиб боринг. Шундай екан, кейинги сафар ширинликка интилаётган булсангиз, конфетни… урик ёки сабзи билан алмаштиринг!

Шундай екан, кейинги сафар ширинликка интилаётган булсангиз, конфетни… урик ёки сабзи билан алмаштиринг.

Ресептлар

Исмалок ва брокколи билан ковурилган тухум

Ерталаб исмалок ва брокколи билан ковурилган тухум – оддий, тез, мазали ва жуда соглом.

b5f359d7

Исмалок ва брокколи билан ковурилган тухум

2-4 та порсияни тайёрлаш учун сизга керак булади:

  • 4 тухум
  • 200 г брокколи
  • 150 г исмалок
  • 50 г откулок
  • 1-2 ош кошик. л. сариёг
  • яшил пиёз
  • 2 ош кошик. л. усимлик ёги
  • туз, янги майдаланган кора калампир

Брокколини майда гулзорларга ажратинг ва шурланган кайнок сувда 2 дакика давомида пиширинг, карам карсиллаб колиши керак. Тешикли кошик билан музли сувга утказинг, сунгра куритинг.

Брокколи гулларини усимлик мойи ва сариёг аралашмасида яхши иситиладиган сковородкада ковуринг, 3-4 дакика. 1 дакикадан сунг панга исмалок ва откулок кушинг. туз, калампир ва иссикдан олиб ташланг.
Ковурилган брокколи ва кукатларни алохида пишириладиган идишларга утказинг (ёки сиз битта катта идиш тайёрлашингиз мумкин). Сариги сакланиб колиши учун тухумни устига синдириб ташланг. Туз, калампир ва 200 ° К га олдиндан киздирилган печда 6-7 дакика давомида пиширинг. Тугралган яшил пиёз билан сепинг ва хизмат килинг.

Сабзи ва Чермула билан яшил ловия

b040f1b8

Чермула – Тунис, Марокаш ва Жазоирда ишлатиладиган маринадланган соус. Купинча гушт ва балик панжара учун маринадланади ёки бизнинг ресептимизда булгани каби иссик сабзавотлар билан зираворланади.

4-6 та порсияни тайёрлаш учун сизга керак булади:

  • 500 г яшил ловия
  • 250 г сабзи
  • 1 катта саримсок чиннигуллар
  • 1 катта шамчирок
  • 1 кичик шамлардан майданоз
  • 3-модда. л. зайтун ёги
  • 2 ош кошик. л. лимон шарбати
  • 1/4-1/2 чой кошик иссик ёки дудланган паприка
  • 1/4-1/2 чой кошик майдаланган зира
  • туз, янги майдаланган кора калампир

Яшил ловиянинг учларини кесиб олинг. Сабзи тозаланг ва ловия билан бир хил улчамдаги чизиклар билан кесинг.
Буг тайёрланг ёки кайнок сувли идишга филтр куйинг. Сабзини бугли идишга жойлаштиринг ва 5 дакика давомида пиширинг. Кейин ловия кушинг ва яна 5 дакика пиширинг. Сабзавотлар юмшок булиши керак, лекин хали хам çıтıр.
Сабзавотлар пиширилаётганда, саримсокни майдаланг, шилантро ва майданозни майда майдаланг. Саримсок ва утларни блендер идишига солинг ва “пулс” режимида чопинг. Кейин зайтун мойи, лимон шарбати, паприка ва зира кушинг ва тез аралаштиринг. Сосни туз ва мурч билан сепинг.
Сабзавотлар тайёр булгач, уларни бир неча дакикага тукиб ташланг, сунгра идишга утказинг ва соуснинг ярмини аралаштиринг. Сабзавотларни хизмат лаганда жойлаштиринг ва колган соус билан сугориб олинг.
Сабзавотларни иссик ёки иссик овкат сифатида мустакил равишда ёки балик ёки гушт билан ёнма-ён овкат сифатида хизмат килинг.

Хаккимизда

Яна маълумот

1

Кушлар хакида кизикарли малумотлар

Кушлар бизни ураб олган. Дунёда улар булмаган мамлакат йук. Биз улар хакида тез -тез уйламаймиз, …