25/04/2024
Главная / Жамият / 10, 15, 20, 30 кишилик ошни тайёрлаш учун канча махсулот керак ва 1 кг гуручдан нечи кишилик ош тайёрланади

10, 15, 20, 30 кишилик ошни тайёрлаш учун канча махсулот керак ва 1 кг гуручдан нечи кишилик ош тайёрланади

Ош купинча куп одамлар учун пиширилади, чунки бу таом байрамона, чиройли ва туйимли. 10, 20 ва 30 кишилик ош учун махсулотлар сони классик ресепт буйича хисоблаш осон. Идишнинг афзаллиги шундаки, ингредиентлар микдорини ошириш учун ресептга катта узгартиришлар киритиш керак емас. Аммо 20 киши ёки ундан куп овкат тайёрлашда ишлатиладиган идишларнинг хусусиятларини хисобга олиш керак.

48058dfc2dcc035e4723fddf865e671e0701

1 кг гуручдан нечи кишилик ош тайёрланади

Купинча классик ресепт буйича ош 2-3 кун давомида пиширилади ва камида 3 киши овкатланади. Кейин тугри ва мазали таом тайёрлаш учун 1 кг етарли. 1 кг гуручдан 1 кг гушт, сабзи ва 600-700 г пиёз (хатто бир оз купрок сабзавот) олсангиз, тахминан 4 кг ош булади.

Мухим! Гуруч пишириш пайтида огирликни оширмайди, шунчаки ишлатилган сувни олиб ташлайди. Шу билан бирга, унинг хажми камида 3-4 марта, девзира нави еса 6-7 баробар купайиши мумкин. Шунинг учун куплаб ананавий ресептларда доннинг нисбати камаяди – 1 кг гушт учун 500-600 г гача.

Агар 4-4,5 кг палов чикса, бу хар бири 350-400 г булган 10-11 та катта порсия учун кифоя килади. Мехмонлар орасида еркаклар куп булса, улар бу микдорни бемалол ейишлари мумкин. Агар ош асосан аёллар келган булса, унда бир киши учун 250 г дан 12 дан ортик порсия олинади.

10 кишилик ош учун масалликлар

Девзира гуручли 10 кишилик ош варианти:

  • 1 кг гушт (мол гушти, кузичок);
  • 1 кг девзира;
  • 1 кг сабзи ( тозаланган);
  • 300-500 г пиёз ёки тамга
  • 300 мл усимлик ёги;
  • саримсок ;
  • 100 г нухат;
  • 100 г майиз;
  • 1 ст. л. зира;
  • безатиш учун анор уруглари.

Ушбу микдордаги таркибий кисмлардан танланган гуруч, гуштга караб 3800-4200 г ош тайёр булади. Бу микдор бир вактнинг узида 10 кишини тулик бокиш учун етарли.

20 кишилик ош учун махсулотлар сони

20 кишилик ошни тайёрлаш учун жуда кизикарли ресептдан фойдаланиш мумкин (хар бир порся учун 300 г):

  • 1 кг кузичок гушти ва мол гушти;
  • 2 кг бугланган думалок донли гуруч;
  • 1,5 кг сабзи;
  • 1,5 кг пиёз;
  • камида 350 мл тозаланган ёг;
  • 3 бош саримсок;
  • бир гурух майданоз, арпабодиён;
  • туз – 2 ош кошик. л.;
  • калампир ва паприка – хар бири 1 чой кошик, сиз купрок калампир олишингиз мумкин;
  • куритилган тугралган зирк – 2 ош кошик. л.;
  • 3 ош кошик. л. зира ва зафарон.

Сиз гуруч (1,8 кг гача) ва пиёз (700-1000 г гача) микдорини бироз камайтириб, ушбу ресептни 15 кишига мослашингиз мумкин. Бирок, кисмлар хали хам катта булади.

30 кишилик ош учун махсулотлар сони

30 кишилик ошни тайёрлаш учун 10 кишилик ресептга караганда 3 баравар куп ёки 20 кишилик 2-сонли ресептни олсангиз, 1,5 баробар куп ингредиентлар керак булади. Аммо бундай микдордаги махсулотларни тайёрлашда мухим нуансларни хисобга олиш керак:

  1. Идишларни тайёрлаш ва пишириш. 30 кишилик паловни тайёрлаш учун камида 18 литр хажмдаги козон керак. Овкат пиширишнинг енг осон йули 2-3 та чакирувда (тор пастки кисми булган классик 6 литрли козон барча компонентларнинг 1 килограммини ушлаб туради). Катта идишлардан фойдаланишнинг иккинчи кийинлиги шундаки, уларни електр печкада ёкиш деярли мумкин емас. Шундай килиб, хар кандай холатда, енг яхши вариант – 3 марта пишириш. Агар идиш очик оловда тайёрланган булса, унда купрок фарклар мавжуд: сиз катта идишлар учун мос жойни куйишингиз мумкин. Идишларни иситиш жуда мухим, чунки бу тарзда ундаги овкат гуручни куйиш вактида ёнмайди.
  2. Компонентларнинг нисбати. Хар кандай паловда сиз куйидаги нисбатларга риоя килишингиз керак: 1 кг гушт, 1 кг сабзи, 1 кг пиёз ва 800 г гуруч. Бирок, сиз бошка вариантларни топишингиз мумкин: 1 кг гушт, 1 кг сабзи, 600-800 г пиёз, 1 кг гуруч. 1 кг гушт учун камида 250 мл усимлик ёги олинади, аммо ёг ишлатилса, у 2 баробар камаяди. Ёг билан ёгни бирлаштирганда, нисбатлар туртдан бирига камаяди.
  3. Гуручни нотекис пишириш. Бу факат газ ёки електр печкадан фойдаланганда содир булади. Гуруч куйилгандан кейин тепадан сув кайнаб кетганда, зирвакка тегмасдан, секин аралаштириш керак. Биринчидан, улар сиртни текислайдилар, сунгра кирраларнинг скиммер билан айлана буйлаб харакатланиб, марказга майдалагичларни йигадилар. Кейин яна текисланади. 30 кишилик паловни тайёрлашда ушбу проседурасиз бир хил иситишга еришиб булмайди.
  4. Суюкликнинг бугланишини текшириш. Гуруч бугланганда колдирилишидан олдин, барча суюклик бугланганлигини текширишингиз керак. Бунинг учун бир неча жойларда гуруч диаметри 2 см гача булган ёгоч таёк билан пастки кисмга тешилади.Агар тешикларда шаффоф суюклик тупланган булса, унда бу намликсиз ёгдир. Агар суюклик булутли булса, уни буглашда давом етинг.
  5. Жонли оловда пиширишда козондаги оловни созлаш. Ёнгинни минимал даражага тушириш учун сиз козон остидаги ёнаётган утинни олиб ташлашингиз ва кумирни пастга силжитишингиз керак. Гуруч катта идишнинг четлари буйлаб совиб кетмаслиги учун уни уртада слайдга йигиб, жуда махкам копкок билан ёпиш керак – идишдан буг чикмаслиги керак.
  6. Ёг ериши. Ушбу маслахат хар кандай ресептни бажаришда ишлатилиши мумкин: 5, 10, 30 киши учун. Кубларни аралаштирмасдан кузичок ёки чучка гуштини еритиш керак. Кесиб, козонга солиб, колдириб кетишди. Шу билан бирга, олов деярли максимал даражада сакланади. Аста-секин, ёг бир булакка бирлаштирилади. Пастки катлам олтин рангга айланганда, булак агдарилади. Шундай килиб, махсулот 85% самаралирок еритилади ва аччик тамга ега булмайди.
  7. Тугри микдорда ёгдан фойдаланиш. Ошни пиширишда 10-15% купрок усимлик ёги ёки хайвон ёгидан фойдаланинг, чунки пиширишдан кейин паловга ёг кушгандан кура, ортикча ёгни олиб ташлаш осонрок. Бу бугланган гуруч навларини ишлатишда айникса мухимдир.

20-30 кишига дархол тайёрлаб булмайдиган таомлар мавжуд. Аммо ош улардан бири емас. Агар сиз классик нисбатларга риоя килсангиз, тугри идишларни танланг, хар кандай мехмонлар учун тугри ва мазали таом тайёрлашингиз мумкин.

Хаккимизда

Яна маълумот

1

Кушлар хакида кизикарли малумотлар

Кушлар бизни ураб олган. Дунёда улар булмаган мамлакат йук. Биз улар хакида тез -тез уйламаймиз, …