20/04/2024
Главная / Жамият / Сумалак-хакида кандай тайёрланади? Сумаляк узбекский рецепт.

Сумалак-хакида кандай тайёрланади? Сумаляк узбекский рецепт.

Навруз – барча одамларни катта оилада ва дустона даврада бирлаштирадиган байрам. Мамлакат ушбу кунга 21 мартдан анча олдин тайёргарлик курмокда. Бахор хавосида шунчалик ёкимли ва ажойиб нарса борки, одамлар асосан бирлашадилар. 21 март, куёш тенглашиши куни, бу кун мукаддас ва хурматли деб тан олинган. Форс тилидан Навруз “нав” – янги ва “руз” – кун деб таржима килинган. Ушбу байрам куплаб туркий тилларда сузлашадиган мамлакатларда нишонланади. Сумалак – дастурхонда ананавий таом. Ва асосий белги – бу оила.

Сумалак тарихи .

Сумалак тарихи халкдан колган достонлар ва хикоялар билан чукур илдиз отган. Мана, улардан базилари:

– Бир пайтлар Фотима исмли аёл яшаган, унинг Хасан ва Хусан исмли иккита эгизак угли бор эди. Бир марта у оч болаларни кандай овкатлантиришни билмай, якин атрофда усган утларни йигиб олди (униб чиккан бугдой экан), уни козонга солиб, сув куйди, тош отди, олов ёкди ва пиширишни бошлади ош. У узок вакт давомида таркибни аралаштирди, шунда болалар кечки овкатни кутмасдан ухлаб колишди. Ва эрталаб Фотиманинг ажаблантириши чегара билмасди. Сувдаги униб чиккан майсалар калин болага айланиб, болаларини туйдириб, уларга куч ва кувват багишлади.

– Бир пайтлар Жайхун (хозирги Амударё) буйидаги кала Шаркдан келган кучманчилар томонидан куршовга олинган. Барча озик-овкат захиралари тугагач, оксоколлар намланган ва униб чиккан сунгги бугдойларни олиб ташлашни буюрдилар. Тайёрланган пиво химоячиларга берилди ва улар уз навбатида ёкимсиз куринадиган массани истемол килдилар. Бир неча дакикадан сунг улар гайритабиий кучни хис килдилар, шундан сунг улар газаб ва жасорат билан душманларининг хужумларига карши курашдилар. Кутилмаган бурилишдан хижолат булганлар, оркага чекинишга карор килишди. Шундай килиб, аввалги пиво ва хозирги Сумалак тинчликни урнатди ва одамларга куч ва умид багишлайди. Сумалак – бу ширин, туйимли, кремси жигарранг масса, айникса болалар томонидан яхши курилади. Сумалак витаминлар ва аминокислоталарга бой булгани учун соглигингизга фойдали. Ушбу таом бахорда, танамиз айникса озик моддаларига мухтож булганда тайёрланади. Сумалак тайёрлаш аёлнинг иши деб хисобланса, оловни купайтириш ва унга эргашиш эркакнинг иши хисобланади.

 Масалликлар.

Таркиби: 0,5 кг бугдой, 2 кг бугдой уни, 15-20 ёнгок, 1 кг пахта ёги. Сумалак тайёрлашга тайёргарлик икки хафтадан бошланади. Уша пайтда одамлар танланган бугдойни эхтиёткорлик билан ажратиб, совук сув билан ювиб, уч кун давомида намлашди. Кейин сув дренажланади, бугдой хом ашёси 1-1,5 см калинликдаги катлам билан тоза фанера варагига сочилиб, 12 кун давомида нам дока билан ёпилади. ! Нихол учун кулай шароитлар: коронги, аммо илик жойда сакланг. Бугдой куриб кетмаслигига ишонч хосил килинг, чунки уни вакти-вакти билан униб чикгунча сув билан сепинг. 3-5 см гача булган доналар нихолидан сунг, улар гушт майдалагич ёрдамида майда тугралади ёки сиз уларни охакда хам эзишингиз мумкин. Олинган масса уч марта сувда ювилади, сунг тулбент оркали филтрланади ва чинни идишларга сикилади. Натижада мухим таркибий кисм деб хисобланган булутли ок суюклик пайдо булади. Сутнинг сузилган кисмлари хар хил идишларга куйилади ва 20 дакикага ажратилади. Ушбу суюклик пахта ёги билан киздирилган козонга уч кисмдан куйилади, шунда топаклар хосил булмайди, сунгра доимо аралаштириб, очик жигарранг рангдаги желега ухшаш масса хосил булгунча бугдой уни кушилади. Сумалакни ёкиб юбормаслик учун урик суягига тенг 15-20 дона ёнгок ва яхшилаб ювилган тошларни хам кушиб куйинг. Тугатиш ва энг яхши пишириш учун ёгоч кошик билан аралаштиринг. Агар сумалак синовдан утказилганда аччик тамга эга булса, унга озгина сув солинг ва у калинлашгунча кайнаб туринг. Сумалак купинча катта шанба куни томонидан тайёрланади, у ерда одамлар овкат пиширишда завкланишади. Улар кушик айтадилар, раксга тушадилар, ибодатларни укийдилар ва бошлари осойишта осмон учун Аллохга хамд айтадилар. Кечкурун 8-12 соат давомида узлуксиз аралаштирилгандан сунг, олов учирилади ва козон махкам ёпилади. Сумалак туни билан тиним билмайди ва узига хос шоколад тами билан тулдирилади, уни бир нечта таомлар билан таккослаб булмайди. Эрта тонгда копкок ечилиб, сумалак  косаларга (накшлар билан безатилган миллий таомлар) куйилади ва кувонч учун бир жуфт нуклеоли кушилади. Ахир, бир этикод бор  Сумалак барча мехмонларга ва кушниларга таркатилади, шундан сунг улар биргаликда овкатланишни бошлайдилар.

Хаккимизда

Яна маълумот

1

Кушлар хакида кизикарли малумотлар

Кушлар бизни ураб олган. Дунёда улар булмаган мамлакат йук. Биз улар хакида тез -тез уйламаймиз, …