Байрам менюсини тайёрлаш пайтида хонадон эгалари нафакат мазали ва чиройли овкатлар тайёрлашни, балки мехмонларни хурсандчиликдан кувиб чикармасликлари керак. Махсус холатларда турли хил шурвалар тайёрланади. Улар ноёб тамидан фарк килади ва узгача бир нарса билан безашни осонлаштиради. Аммо катта минус мавжуд – уларни тайёрлаш учун купрок вакт бор.
Бугун биз сизнинг этиборингизни оддий, аммо мазали катламли булмаган хар кандай тамли байрам салатларига олиб келдик.
Денгиз ошхонаси.
Сизга керак булади:
кискичбакалар – 300 г
калампир – 300 г
Кискичбака таёкчалари – 200 г
кизил икра – 100 г
кайнатилган тухум – 5 дона.
маёнез
озгина туз ва калампир
Иш тартиби:
Биз махсулотлар тайёрлаш билан бошлаймиз. Тухум кайнатилади. Биз кискичбакаларни факат кайнок сувда бир неча дакикага камайтирамиз. Скуид ювилган, тозаланган, кичик булакларга булиниб, икки дакика давомида кайнок сувга туширилган.
Тухум ва кискичбакалар кобикдан тозаланади. Биз факат оксилларни олиб, кичик булакларга кесиб утамиз. Катта кискичбакалар ярмида кесилиши мумкин.
Кискичбака таёкчалари кичкина брусочками ичида майдалади.
Биз барча таркибни маёнез билан тулдирамиз ва факат иккиликни кушамиз (аралаштириш вактида бу бузилмайди).
Бир пиёла салатини ёйиб, кизил рангли сариги билан безанг.
Франсузча
Унга куйидаги махсулотлар керак:
жамбон – 7 тилим
мандарин – 1 дона.
Кулупнай – 5 дона.
консерва ананасини бир неча дона
марул барглари
хантал – 1 чой кошик.
апелсин шарбати – 5 чой кошик.
зайтун ёги – 5 чой кошик.
асал – 1 чой кошик.
Келинг, тайёрмиз
Аввало, сизга газ керак булади. Бунинг учун хантал, апелсин шарбати, асал ва зайтун мойини аралаштиринг. Музлатгичда бироз вакт аралаштириб аралаштиринг.
Биз ясси пиёла оламиз ва пастки кисмида узбошимчалик билан марул кисмларини ажратиб турамиз (сиз рукколадан фойдаланишингиз мумкин).
Унда кесилган кулупнай ва ананасни тукиб ташлаймиз. Мандаринни тозалаймиз, тилимга булиниб, колган кисмларга кушамиз.
Мева шарбати устидан гушт булакларини жойлаштиринг ва кийимнинг устига тукиб ташланг.
Нордон салатаси кузикорин ва гушт билан
Ушбу салатнинг таркибий кисмлари бутун йил давомида мавжуд:
товук филеси – 1 дона.
ананаслар – 1 пот
Пишлок каттик – 100 г
кузикоринлар – 100 г
ёнгок – бир ховуч
маёнез
кукатлар (шийпондан фойдаланиш якхширок)
Биз боскичларда тайёрлаймиз:
Филлар шур сувда пиширади, салкин ва кичкина кубикларга булинади.
Кузикоринлар пишгангача усимлик ёгида булакларга булиниб, ковурилади.
Консерваланган ананас суюкликдан тукилган ва товук билан бир хил кублар билан езилган.
Озик-овкат бир неча дакикадан сунг иссик шкафга ковурилади ва аралаштиргич ёки охак билан аралаштирилади.
Пиширик катта буёклардан ясалган, яшил кук чой кокилган.
Енди барча таркибий кисмлар маёнез ва туз билан чукур пиёлада, мавсумда аралаштирилиши мумкин.
Сабзавотлар билан ковок
Бу денгиз махсулотлари учун ноодатий тамга ега булган жуда чиройли салат.
Шундай килиб, биз куйидагиларни амалга оширамиз:
калампир филеси – 300 г
кайнатилган картошка – 3 дона.
сабзи (кайнатилган) – 3 дона.
тузланган бодринг – 4 дона.
маёнез
яшил нухат – 1 каваноз
туз, калампир ва шакар кискичи
Скуид бироз кайнатилади, тозаланади ва тозаланади ва кейин ингичка булакларга булинади.
Пишган сабзавотлар ва бодринг – сомон шаклида турганг.
Маёнезда бир оз туз, калампир ва шакар сепинг. Яхшилаб аралаштиринг ва салат билан тулдиринг.
салатни дастурхонга тортишдан олдин яхшилаб аралаштиринг.